Gyógynövény túrák a Bükkben

Magyarország / Észak-Magyarország

Szállás típus: Panzió
Utazás módja: Egyéni
Ellátás: Teljes ellátás
Időtartam:
Típus: Egyéb
Útazonosító: 222728
Időpont választás

Válaszd ki melyik időpont vagy szobatípus érdekel


 


A világ újra felfedezte a régi gyógymódokat, a népi gyógyászatot, a természetes hatóanyagok jótékony hatását és ismét visszafordult a természethez. Olyan speciális túrára invitáljuk Önt, ahol megismerkedhet a gyógynövények fajtáival, hatásával, titkaival. A gyalogos túrák természetes környezetben, szakember irányításával történnek, a megszerzett tudást pedig a továbbiakban mindenki kamatoztathatja.

Bükkszentkereszt: a Bükk-hegységben, 600 méter magasan elhelyezkedő település hírnevét környezetének, kristálytiszta levegőjének, gyógyító klímájának és lakói vendégszeretetének köszönheti. A rendkívüli tisztaságú, szubalpin levegőjű hegyi falut a múlt század közepétől orvosi javaslatra légzőszervi betegségek gyógyítására is használják. Az elmúlt években a település határában található Nagyboldogasszony Köveket csodás hatásuk miatt „Gyógyító köveknek” nevezték el, ahová ma is a gyógyulás reményében emberek tucatjai zarándokolnak el. A speciális klíma miatt az itt termett gyógynövények magasabb hatóanyag koncentrációval rendelkeznek.

A túrák júniustól augusztusig, előre meghatározott időpontokban indulnak, min. 8 fő jelentkezése esetén.

Túravezető:

Hegedűs István (újra!) bükkszentkeresztiként utolérhetetlen helyismerettel rendelkező szakképzett fitoterapeuta, aki gyermekkorától kezdve ismeri és használja a Bükk gyógynövényvilágát, erdők-mezők ismerőjeként oktatja is a gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket. Irodánk a "Gyógynövénygyűjtő túrák a Bükkben" programot 2005-ben kezdte szervezni. Hegedűs István a kezdetektől hat éven át volt a túrák vezetője 2011-ig, 2013-tól nagy örömünkre újra ő látja el a túravezetői feladatokat.Program

1. nap
12.00 Érkezés Bükkszentkeresztre. Találkozó az Ódon Panzióban (a panzió a főutcán, a templom után pár méterrel az út jobb oldalán található, parkolás az udvarban az épület előtt is és mögött is lehetséges). Szobakulcsok átadása, szállás elfoglalása.
13.00 Ebéd
14.00 Szakmai program kezdete, helyszín a panzió közösségi terme. Előadás a növények alkalmazhatóságáról a népi gyógyászat szemszögéből. Ismerkedés a vadon termő és termesztett gyógynövényekkel. Az előadás végén lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre, kérdezésre. 

2. nap
Reggeli
09.00 Gyógynövény túra a terepen szakember irányításával.
14.00 Ebéd 
Ebédet követően teafőzés klasszikus módon, teakóstolás. Előadás a gyógynövények világáról a gyűjtéstől a felhasználásig.
19.00 Vacsora

3. nap
Reggeli
9.00 Reggeli után félnapos gyűjtőtúra. Kirándulás a Nagyboldogasszony kövekhez és további gyógynövények felkutatása.
13.00 Ebéd
14.00 Hazautazás

A túrákra sportcipő, kényelmes ruházat javasolt. A gyűjtéshez papír- vagy vászontáskára, ollóra vagy késre van szükség.

Szállás: Bükkszentkereszten panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban.
Ellátás: reggeli-ebéd-vacsora
Utazás: egyénileg Bükkszentkeresztre. A vonattal érkezők részére Miskolc - Tiszai pályaudvarról Bükkszentkeresztre transzfer lehetőséget biztosítunk (3.500.- Ft / fő oda-vissza).

Az ár tartalmazza

  • két éjszaka szállást
  • teljes ellátást (első nap ebédtől utolsó nap ebédig)
  • szakszerű tájékoztatást a gyógynövényekről
  • túravezetést
  • teakóstolást

Az ár nem tartalmazza

  • a Bükkszentkeresztre történő utazást
Igény esetén a Miskolc Tiszai Pu-ra vonattal érkezők részére a Tiszai Pályaudvarról Bükkszentkeresztre transzfert biztosítunk (minimum két fő jelentkező esetén): transzfer ára 3500.- Ft/fő (oda-vissza). 
A transzfer feltétele a Miskolc Tiszai Pu-ra 10.30-ig történő érkezés.
Bükkszentkereszt megközelíthető a Miskolc Búza térről óránként induló menetrend szerinti távolsági busszal is. A menetrendszerinti autóbuszjegy ára: kb. 600.-Ft irányonként.

A részvételi díj két-három-négy ágyas elhelyezés esetén érvényes. Egyágyas elhelyezés felár ellenében lehetséges.

Mielőtt véglegesíti foglalását, kérjük, olvassa el az utazási szerződést, különös tekintettel a lemondási feltételekre. Kötbéres határidőn belül nem áll módunkban elállni a kötbértől.